Vacatureteksten voor jullie zorgorganisatie

Ik hoef jou niet te vertellen hoe groot de uitdagingen in de zorg zijn. Goede medewerkers zijn zó lastig te vinden. Hoe trek je toch de juiste kandidaten aan? Met heldere vacatureteksten die aanspreken én activeren. Zulke teksten schrijf ik voor je. Dit doe ik met kennis van de zorg, conversieoptimalisatie, de verleidingsprincipes van Cialdini én zoekmachine-optimalisatie (SEO).

Teksten die verrassen, prikkelen en uitnodigen

Werken bij jullie is ongetwijfeld net even anders dan werken bij een andere zorgorganisatie. Precies daarom is een goede vacaturetekst veel meer dan een opsomming van functie-eisen, arbeidsvoorwaarden en een standaard organisatieprofiel. Wat je wel nodig hebt? Een vacaturetekst die verrast, prikkelt en uitnodigt. Een tekst ook die een eerlijk beeld geeft van hoe het is om bij jullie te werken. En onthoud: in een goede vacaturetekst is de kandidaat de held, niet jullie organisatie.

Aansluiten bij jullie werkgeversmerk

De goede vacaturetekst sluit aan bij jullie werkgeversmerk. Dit is het geheel aan missie, visie, waarden en onderscheidend vermogen van jullie organisatie als werkgever. De kandidaat krijgt een concreet beeld van hoe het is om bij jullie te werken. Dit versterkt ook weer het werkgeversmerk.

Behoefte aan een ijzersterk werkgeversmerk? Ik kan jullie koppelen aan een specialist.

Mijn aanpak

Voor een echt goede vacaturetekst is meer nodig dan een aangeleverde basistekst. Ik besteed graag tijd aan een goede voorbereiding, samen met jou. Dit is mijn aanpak:

Ken je doelgroep, maak een kandidaat-persona

Het is de nummer-1 vraag in de algemene marketing. Gek eigenlijk dat die vraag zo gauw wordt overgeslagen bij vacatureteksten. Natuurlijk, een verzorgende kan zowel een vrouw als een man zijn. Zowel een 20-jarige schoolverlater als een 45-jarige zij-instromer. Toch is het goed om stil te staan bij die ene vraag: wie is je doelgroep? Waarom? Omdat je in je tekst dan echt contact maakt.

  • Wat vindt de doelgroep belangrijk in het werk (de workdrivers)?
  • Welke arbeidsvoorwaarden vindt de doelgroep belangrijk?
  • Hoeveel werkervaring heeft de doelgroep?
  • Welke competenties, opleidingen of certificeringen heeft iemand nodig?
  • Wat voor persoonlijkheid is het?
  • Hoe oriënteert degene zich op een nieuwe baan?
  • Door wie in de eigen omgeving laat de doelgroep zich beïnvloeden?
  • Wat houdt iemand misschien tegen om te solliciteren?
  • Welke woorden gebruikt de doelgroep?
  • Welke socialmediakanalen gebruikt de doelgroep?
  • En meer.

Een kandidaat-persona geeft inzicht in de demografie, gedragspatronen, motivatie en doelen van je ideale kandidaat. Je kunt ook een mindmap maken van de functie. Online vind je allerlei handige tools, vaak gratis. Bijvoorbeeld Xmind, Figma of Miro.

Intake met HR

Ik houd graag een intake met iemand van HR. In dit gesprek gaan we dieper in op de doelgroep, het doel en de propositie. Ligt er al een basisvacaturetekst of een functieomschrijving? Dan spreken die we zorgvuldig door. Dan kunnen we meteen de clichés en containerbegrippen tackelen. De intake geeft me de inspiratie die ik nodig heb. Ook zijn de wederzijdse verwachtingen nu helder.

Interview met een medewerker

Voor het echte verhaal interview ik graag een medewerker die al werkt in de betreffende functie. Dit geeft me een goed beeld van hoe het echt is om in deze functie te werken bij jullie organisatie. En wat je in deze functie concreet bijdraagt aan het team en de totale organisatie. Ook geeft dit gesprek me de handvatten voor een stukje storytelling. Quotes kunnen we gebruiken als social proof.

Vacaturetekst schrijven

Op basis van alle informatie schrijf ik de vacaturetekst, in de tone of voice die past bij jullie organisatie en die aansluit bij de ideale kandidaat. Een goede vacaturetekst heeft een heldere opbouw, is scanbaar en verleidt om door te lezen en te solliciteren. Een goede vacaturetekst biedt ook een eerlijk en oprecht beeld van de functie en van jullie organisatie. Bij het schrijven maak ik gebruik van zowel het DISC-model als het MBTI-model (Myer-Briggs Type Indicator) voor het classificeren van de persoonlijkheden van mensen. Met ChatGPT controleer ik mijn teksten op deze modellen.

Tip: heeft jullie organisatie doorlopend vacatures voor bepaalde functies? Maak dan vaste pagina’s voor deze functies. Van daaruit kun je doorklikken naar de actuele vacatures. Deze oplossing draagt het best bij aan de vindbaarheid in Google.

Het feedbackproces

Het wordt nogal eens onderschat: een goed feedbackproces. Jouw opmerkingen en aanvullingen zijn onmisbaar voor een goed eindresultaat. Schiet dus gerust op mijn tekst. Zo komen we samen tot een goede vacaturetekst. Jij met jouw kennis van de organisatie en de functie, ik met mijn kennis van tekst, conversie en zoekmachineoptimalisatie.

Gericht zichtbaar op Instagram en Facebook

Hoe vindt jouw ideale kandidaat de vacature op de website? Dat kan een hele uitdaging zijn. Hiervoor werk ik samen met een specialist in Employment Advertising. Met zorgvuldig samengestelde visuele content en de juiste instellingen werf je de kandidaten met het juiste profiel. Zeker in combinatie met een goede vacaturetekst.

 

 

Meer succes met je vacatureteksten?

Krijg binnen 24 uur een offerte