Datum 25 januari 2022

Leestijd Ca. 2 minuten

Ervaringsdeskundigen weten ’t het beste!

Op de foto rechts, dat is Kevin. Hij woont zelfstandig begeleid bij ’s Heeren Loo in Emmeloord. Krijgt hulp bij ‘dingen op orde houden’. Het huishouden en zo. Best fijn, want Kevin heeft een vorm van autisme.

Kevin is dertig jaar. Hij houdt enorm van gamen. Ik heb er geen verstand van, maar ik vermoed dat Kevin daar heel goed in is. Hij laat zijn gamekunsten ook aan anderen zien met live streamen. En hij zit op Discord, een social-media-platform voor gamers.

Pas had ik een interview met hem. Via Teams.

Want Kevin is ervaringsdeskundige.

Dat is iemand die door ervaring deskundig is geworden in iets. Omdat hij het zelf meemaakt. Ikzelf ben bijvoorbeeld ervaringsdeskundige in adoptie (ik ben geadopteerd), dementie (mijn moeder), postnatale depressie (mijn vrouw), hartproblemen (mijn vader overleed aan een hartinfarct), kinderen grootbrengen en meer van dat soort fratsen. Vraag maar raak.

Terug naar Kevin.

Andere mensen hebben iets aan zijn kennis en ervaring. Bijvoorbeeld als je omgaat met mensen met autisme. Of als je een product ontwikkelt voor mensen met autisme. Kevin komt dan langs om zijn verhaal te doen. Of om het product te testen en zijn mening te geven. Kevin hield op een managementcongres eens een praatje voor 600 man. Respect!

Ik interviewde Kevin over het spel Sociale Slimmeriken. Een andere slimmerik, begeleider Hessel Rienstra, had het spel in 2013 bedacht. In 2021 kreeg het een opfrisser. Want TikTok bestond negen jaar geleden nog niet. En Snapchat stond nog in de kinderschoenen. Om maar wat veranderingen te noemen.

Sociale Slimmeriken is een memoryspel met plaatjes en vragen.

Als je dit spel doet, krijg je gesprekken over social media. Hoe je die gebruikt en wat die met je kunnen doen. Social media zijn leuk omdat je andere mensen leert kennen. Maar er zijn ook gevaren. Zoals catfishing, weet Kevin. Ja, is hij is goed op de hoogte. Beter dan ik.

Facebook gebruikt hij bijna niet meer.

Kevin vond het lastig als mensen die hij kende, geen Facebook-vriend wilden worden. Of als andere mensen leuke dingen deden die hij niet kan doen omdat hij daar het geld niet voor heeft. Kevin werd er depressief van. Dat moet natuurlijk niet. Minder Facebook dus.

Afijn, daar ging dat gesprek over. Over zijn werk als ervaringsdeskundige. Over sociale media en wat dat met je kan doen. Over dat mooie en belangrijke spel. En hoe Kevin het heeft getest, samen met andere ervaringsdeskundigen. Zijn begeleider Hessel – die van het spel, op de foto links – zat erbij en luisterde.

Luisteren naar ervaringsdeskundigen. Zó belangrijk. En leuk.

Oh ja: het artikel komt te staan in WOK Magazine. Dat is het jaaroverzicht van het WOK (Wetenschappelijk Onderzoek en Kennismanagement) van ’s Heeren Loo. 

Werp alvast een blik – tók – op WOK Magazine 2020-2021 (pdf)